ASTSUBAYLARIN SESİ THE WASHINGTON
POST
TARAFINDAN BİLE DUYULDU
Bir zamanlar ülke içinde söz sahibi olan Türk Ordusu bu günlerde huzursuz. Sivil hükumet tarafından güçleri azaltılmış, yüzlercesi emekli edilmiş ve muvazzaf birçok subay darbe girişimi suçlamasıyla hapiste. Şimdi de askeri muhalifler Facebook ve Twitter üzerinden daha iyi maaş ve iş koşulları için lobi yapıyor.
Sosyal medyada yürütülen bu kampanya, Kürt isyancılarla savaşan ve Afganistan’da birlikleri bulunan, NATO’nun bu en büyük Müslüman ordusunda memnuniyetsizliğe yol açmakta. Türkiye, sınır güvenliğinin zayıflaması halinde Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturmaktan söz ediyor ve ordu bu anlamda anahtar rol üstlenmekte.
Ancak yüzlerce emekli ve muvazzaf astsubay iç konular hakkında endişeli. Talepleri, daha yüksek maaş ve üstleriyle aralarında olduğunu iddia ettikleri ayrımların sona erdirilmesi. Bu, 1970’lerde bir gurup astsubay ve eşleri tarafından yapılan protestolardan beri bir ilk.
219,000 takipçiye ulaştıkları Facebook ortamında “Bu Kadarına da Pes Diyen Astsubaylar” sloganıyla yer alıyorlar. 17,000 civarında da Twitter takipçileri var. The Associated Press tarafından ulaşılan, gruptaki bazı astsubaylar askeri hiyerarşik yapının getirdiği bazı kuralları gerekçe göstererek bu talebi geri çevirdiler.
Bir başka Facebook kampanyasında ise, (Uzman Çavuşlar) İnsan Olmak İstiyor sloganıyla, bir grup asker benzer istekleri dile getiriyor.
Ordu, gizli İslamcı bir ajandası olduğuna inandıkları hükumeti devirme amacıyla, darbe girişiminde bulundukları iddiasıyla düzinelerce generalin tutuklanmasından hâlihazırda sarsılmış durumda. Düzinelercesi de 1990’larda yönetimde olan İslamcı başbakanı zorla yerinden etmek amaçlı bir planda rol almak suçundan tutuklu. Aralık ayında meydana gelen ve Kürt isyancıları hedef alan bir hava saldırısının, 34 sivilin ölümüne yol açması da ordunun itibarına darbe vurdu.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfından, politika analiz uzmanı Nihat Ali Özcan, “Görünen o ki, Astsubaylar, ordudaki emir-komuta zincirindeki bu çöküşten faydalanıyor” dedi.
Özcan, “Astsubayların yükselen sesi, ordudaki kadim mutlak itaat değerlerinin artık yıpranmış olduğunu ispat ediyor”
Astsubaylar yalnızca kendi statüsünde rütbe alabiliyor ve er eğitimleri ve silah bakımları gibi günlük işleri yapıyorlar. Ulaşabildikleri en yüksek rütbe, zou askerlik hizmetini yerine getiren bir yedek subayın da altında bir derece. Şu anda 718,000 kişilik askeri gücün yaklaşık 95,000’i astsubaylardan oluşuyor.
Hükumet, geçtiğimiz ay çıkardığı bir yasayla astsubayların maaş derecesini artırarak ve mecburi hizmet süresini 15 yıldan 10 yıla düşürerek sosyal medyada yürütülen bu kampanyaya yanıt verdi.
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanı Ahmet Keser, “İyileştirme tamamen sembolik çünkü maaşlara çok az miktarda yansıyor” dedi.
Keser ayrıca; ordu tarafından astsubayların maaşlarının yüzde 13 oranında artırılması yönündeki tekliften haberdar olduklarını ancak bunun da ihtiyaçların altında kalacağını söyledi.
“Kendimizi ihanete uğramış hissediyoruz” diyen Keser; “Askerler Facebook ve Twitter’da örgütlendiler çünkü ayrımcılığın sona ermesini istiyorlar ve kurallar gereği seslerini açıkça yükseltemiyorlar.” diye ekledi.
Facebook ve Twitter hesabı bulunmayan ordu ise bir bildiriyle, bazı (Emekli) astsubayları, muvazzaf personeli kışkırtmakla suçladı ve maaş, çalışma koşullarının düzeltilmesine yönelik gerekli adımların atılmakta olduğuna dair güvence verdi.
Düşük gelirin yanı sıra, hukuk eğitimi alan astsubayların askeri savcı ya da hâkim yapılmaması, ordu evleri ve lojmanlarda ayrım yapılması gibi konular da şikâyetler arasında.
Ahmet Keser Çarşamba günü; “Bize karşı yapılan bu ayrımcılığa bir son verilmesini istiyoruz. Yıllardır yabancılaştırıldık. Adalet istiyoruz” dedi.
TÜRKÇE ÇEVİDİRİR. ORJİNAL METİN AŞAĞIDAKİ LİNKTEDİR
kaynak:http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/challenged-from-within-turkish-military-under-pressure-to-give-more-rights-to-soldiers/2012/06/07/gJQAAZEQKV_story.html
Orjinal Konu Linki: http://savunmaturk.net/jandarma/askerler-facebook-ve-twitterda-orgutlendiler-t11940.0.html#ixzz1xtgmX2bw
Kaynak: Savunmaturk.net : Turkish military under pressure to give more rights to soldiers
http://www.dastok83.com/component/content/article/2-haberler/548-the-washington-post-turk-ordusu-bugunlerde-huzursuz















